טכנולוגיה למגזר השלישי: מה חדש ומה צפוי – רשמים מכנס 13NTC

כנס הטכנולוגיה למגזר השלישי, נערך מדי שנה בארה”ב ע”י NTEN – The Nonprofit Technology Network. השנה הכנס נערך במיניאפוליס, ב-11-13/4. בכנס השתתפו כ-1500 אנשי מקצוע בתחום: מנהלי מדיה, מנהלי תשתיות, אנשי מקצוע כמו תקשורת וסינגור קהילתי שמשתמשים בכלים מקוונים, מארגנים קהילתיים ומנהלי קהילות, מפתחי משאבים ואנשי שיווק. זה כנראה הכנס הגדול מסוגו בעולם, בוודאי בארה”ב, והוא מושך הרבה ספקי שירותים: חברות מסחריות, יועצים, אנשי קהילת הקוד הפתוח שבאים להציג את שירותיהם, רבים מהם מותאמים במיוחד למגזר השלישי.

השתתפתי בכנס עצמו לפני שנתיים, ומאז – בהשתתפות מרחוק. לצערי, השנה בחירת ההרצאות ששודרו, אופן העברת ההרצאות, והתמיכה וניהול התקשורת היו פחות ידידותיים למשתתפים מרחוק. עם זאת, היה מרשים ומעניין, ואני מניחה שאחזור לעסוק ברשמים מהכנס גם בפוסטים הקרובים.

סיכומים (באנגלית) של רבות מההרצאות אפשר למצוא כאן. כמו כן, תוכלו למצוא הרבה רשמים וסיכומים מהכנס בבלוגים ואתרים ברשת.

כמה רשמים מרכזיים שלי:

יותר התמקצעות, אבל גם יותר תסכול

אפשר לראות עליה ברמה המקצועית וההתמחות של המציגים והמשתתפים, בהיקף הפעילות המקוונת של ארגונים, בשימוש בכלים מקצועיים של תכנון, מדידה והערכה. מצד שני קיים תסכול בהיבטים כמו תיאום ציפיות מול הארגון, הכרה מקצועית אישית, והכרה מקצועית בפעילות של המגזר השלישי.

הנושא בלט במיוחד בהרצאה המרכזית של דן פאלוטה. הוא לא חידש דבר מעבר להרצאה שלו ב-TED, אז אתם יכולים לחסוך לעצמכם זמן ולראות את הגרסה של 20 דקות. (מה גם, שהוא לא מסר מראש את המצגת שלו למארגנים, ולכן המשתתפים מרחוק לא יכלו לראות את הנתונים שהציג). פאלוטה הראה איך המגזר השלישי נופל מזה העסקי בכל פרמטר, וטען שצריך לעשות שינוי בחשיבה וביחס למגזר השלישי, ולאפשר יותר השקעה בתקורות פעילות. ההרצאה שלו היתה מאכזבת. הוא לא התייחס למגזר הרביעי (עסקים חברתיים), לא לאחריות המדינה, ודבק במונח “צדקה” בלי לגעת בכלל ב”שינוי חברתי”, על אף שדיבר על אתגרים גדולים ושינויים שצריך לעשות בעולם. ביקורת מנומקת על דבריו תוכלו למצוא בפוסט הזה של איוון בות’.

גיוס כספים ופיתוח משאבים

רבות מההרצאות עסקו בשיטות עבודה ומדידת פעילות. היו גם כמה הרצאות “חשיפת מוצר” של חברות מסחריות, חלקן נותני חסות. מתוך נתונים שהציג סטיב מקלפלין מבלאקבוד עולה שפחות מ-10% מהתרומות בארה”ב נעשות אונליין, ורק כ-1% מזה ברשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר. אז למה הפעילות במדיה חברתית חשובה? לגיוס חברים, להיכרות ראשונה שמתחילה קשר. בלאקבוד הציגו גם טעימות מהדו”ח ההשוואתי השנתי שלהם על שימושי אינטרנט ומדיה במגזר השלישי. הדו”ח צפוי להתפרסם בעתיד הקרוב.

תקשורת רב ערוצית

יש קשר אך גם הבדל בין המקום בו אנשים שומעים עלינו, ובין המקומות בהם יפעלו למען המטרה שלנו. זה מתבטא בנושא של תרומת כסף, אבל גם בפעילויות אחרות: חתימה על עצומה, שליחת מכתב, הצטרפות לפעילות ארגונית. איימי סאמפל וורד ואליסון קאפין הציגו כלים לתכנון קמפיין רב ערוצי ואת הספר שכתבו בנושא – Social Change Anytime Everywhere. ההרצאה היתה מובנית כסדנה, אפשר לצפות בה ולהתנסות כאן. זאת גם היתה ההרצאה הכי ידידותית למשתתפים מרחוק.

המובייל כאן כדי להישאר

השימוש במובייל הופך נפוץ יותר בכל האוכלוסייה בצפון אמריקה, וגם בעולם: לגלישה באינטרנט, לצריכת שירותים ומידע ולקריאת דואר אלקטרוני. השימוש במובייל משתלב בתכנון פעילות אונליין: בעיצוב אתרים וניוזלטרים, וגם בעיצוב תכניות וקריאה לפעולה. גם בקרב משתתפי הכנס היתה השנה יותר פעילות מובייל; המארגנים ביקשו לגלוש במכשיר אחד בלבד בכל פעם בשל עומס תנועה.

עיבוד מידע, מדידה והערכה

הפעילות במדיה חברתית ושימוש בכלים דיגיטליים מייצרים כמויות גדולות של מידע ונתונים. יש כיום יותר כלים לאיסוף מידע, אך כדי להפיק ממנו תועלת צריך לא רק לאסוף מידע אלא גם לעבד אותו וללמוד ממנו. הנושא של מדידה והערכה, הצבת יעדים מדידים, והצגת המידע באופן מזמין וברור חזרו בהרצאות שונות עם דגשים שונים: מדידת פעילות במדיה חברתית, ויזואליזציה של מידע, ועוד.

שיחה על כישלון ולמידה מכישלון

ההרצאה המרכזית השנייה בכנס, היתה המשך של פאנל על חדשנות במגזר השלישי בכנס לפני שנה. אז ציינו שאחד הדברים שמאוד פופולאריים בתרבות הסטארטאפים ולא במגזר השלישי הוא קבלה של כישלון ולמידה ממנו. הפאנל היה מעניין, מחכים, וקורא לפעילות ולשיחה. אפשר לקרוא סיכום והפניות לסיכומים נוספים בפוסטים של בת’ קנטר ושל בריאן רייך. אפשר לעקוב אחרי השיחה בטוויטר עם האשטג חדש שהוכרז בכנס: #npfail.

מאת: Ma'ayan

עוסקת ומתעניינת בשימושי אינטרנט לשינוי חברתי: פיתוח קהילות, הנעה לפעולה, יצירה ותרבות ברשת. מעדיפה ירושלים על פני תל אביב, הייקו על פני הייטק, שוקולד מריר על פני שוקולד חלב, עשר דקות מול ורמיר אחד על פני שעה בתערוכה של אימפרסיוניסטים.

2 תגובות בנושא “טכנולוגיה למגזר השלישי: מה חדש ומה צפוי – רשמים מכנס 13NTC”

מה דעתך? אהבת את הפוסט? זה המקום לשתף, איתי ועם קוראי הבלוג:

%d