מערכת ניהול תוכן, האוניברסיטה העברית

האוניברסיטה העברית בירושלים היתה המוסד האקדמי הראשון בארץ שהפעיל אתר אינטרנט. עם השנים, קמו באוניברסיטה אתרי אינטרנט רבים של יחידות אקדמיות ומנהליות, כנסים ופרויקטים, אנשי סגל ועוד (זאת בנוסף למערכות מידע ארגוניות ומערכות ניהול למידה). האתרים פותחו בכלים ותשתיות שונים, תוחזקו ועודכנו ברמת תכיפות משתנה, ועוצבו בסגנונות ואפנים שונים.

עם הזמן פעלו על שרתי האוניברסיטה כאלף אתרי אינטרנט. תחזוקתם של אתרים כה רבים הפכה יקרה ומורכבת בהיבטים של אבטחת מידע, עדכוני גרסאות, נגישות ועריכת תוכן. הרשות למחשוב ואגף השיווק והתקשורת באוניברסיטה ביקשו למצוא פתרון, תשתית שתוכל לתמוך בריבוי אתרים ולהקל על תחזוקתם והפעלתם.

פרויקט הטמעת המערכת אותו ניהלתי כלל אפיון צרכים והגדרת דרישות טכנולוגיות, איתור ספקים ותשתיות מתאימים, התאמה מקומית של מערכת ותרגומה לעברית, והדרכת משתמשים ועורכים חדשים לשימוש במערכת.

המערכת שנבחרה לשמש כתשתית לאתרי אינטרנט באוניברסיטה העברית היא OpenScholar, גרסת הפצה של דרופל שפותחה על-ידי אוניברסיטת הרווארד ומיועד לתמוך בכמויות גדולות של אתרי אינטרנט אקדמיים במבנה של Virtual Sites.

לצד הפיתוח הטכנולוגי שדרש התאמות לעברית: תרגום ויישור מימין לשמאל ועיצוב תבניות בשפת המותג של האוניברסיטה העברית, הפרויקט כלל הטמעה של המערכת בתהליכי העבודה בארגון: הצגת המערכת ויכולותיה לבעלי עניין, פיתוח חומרי הדרכה ושיטות עבודה, ולמידת האפשרויות הרבות של עריכת הגדרות ואפשרויות באתרי המערכת.

לפרויקט גוייס צוות תמיכה והטמעה של שלושה עובדים, אותו ניהלתי. יחד העברנו קורס הדרכה להקמת אתרים במערכת במסגרת תכניות ההדרכה של אגף משאבי אנוש באוניברסיטה העברית.

כיום המערכת משמשת תשתית למאות אתרי אינטרנט באוניברסיטה העברית. השימוש במערכת צמצם משמעותית את עלויות ההקמה והתחזוקה של אתרי אינטרנט באוניברסיטה, הוזיל וקיצר את משך העבודה להעלאת אתר החדש, שיפר את השירות והתמיכה שהאוניברסיטה מציעה בנושא הקמת אתרים, ועזר לתת מענה לתקנות נגישות השירות של אתרי אינטרנט.

השימוש במערכת כזאת מאפשר להעלות גם אתרים בנושאים בהם עוסקות יחידות שונות באוניברסיטה, למשל מניעת הטרדה מינית. העלות הנמוכה של הקמת אתר במערכת והאפשרות לעריכה משותפת בקלות מפשטים את תהליכי העבודה הטכניים ומאפשרים להתמקד בתוכן ובהגשתו.

אתר המידע בנושא הקמת אתרי אינטרנט באוניברסיטה העברית מספק מידע על המערכת ואפשרויות השימוש בה, כולל דוגמאות והדרכה. אתר המידע פועל כמובן במערכת עצמה.

עבודת פיתוח הקוד נעשתה על-ידי חברת גיזרה, עיצוב התבנית לאתרי האוניברסיטה העברית נעשה על-ידי קרן צורף.

מאת: Ma'ayan

עוסקת ומתעניינת בשימושי אינטרנט לשינוי חברתי: פיתוח קהילות, הנעה לפעולה, יצירה ותרבות ברשת. מעדיפה ירושלים על פני תל אביב, הייקו על פני הייטק, שוקולד מריר על פני שוקולד חלב, עשר דקות מול ורמיר אחד על פני שעה בתערוכה של אימפרסיוניסטים.