עדכון, יוני 2013: לרגל השינויים בשירותים של גוגל בנושא RSS, מומלץ לקרוא גם את הפוסט הזה.
האמת היא שאין הרבה חדש בגזרת ה-RSS. אני כותבת את הפוסט הזה בעיקר כדי שיהיה לי לאן להפנות אנשים ששואלים אותי מה זה כשאני מזכירה את המונח, ורוצים לחקור את הנושא יותר לעומק ולבחון אפשרויות שימוש בכלי הזה.
נתחיל עם הסבר קצר וכמה קישורים להסברים נוספים וסרטונים. אחר כך, אפרט כמה אפשרויות שימוש כצרכני מידע ואפשרויות שימוש כמנהלי אתרי אינטרנט או נוכחות אינטרנטית ארגונית.
מה זה RSS?
RSS הם ראשי תיבות של Really Simple Syndication – מנגנון הפצה פשוט. למעשה, זהו כלי להעביר מידע ממקום למקום באינטרנט ללא תלות במקום הפרסום המקורי שלו. בגדול, זאת דרך לגרום למידע שמעניין אותי להגיע אלי ולא ללכת לחפש אותו כל פעם בעצמי.
אני אוהבת את ההסבר הפשוט בסרטון הבא של צוות גוגל. זה כמו שיש לך חברים ואנשי קשר בחשבון הדואר שלך, ואת לא הולכת כל יום ושואלת כל אחד מהם: אז מה שלומך? מה חדש? את יודעת שכשיהיה משהו חדש – הם יכתבו לך. כך יכול להיות גם עם אתרי אינטרנט. בעזרת קורא RSS אפשר להירשם לאתרים מסויימים ולקבל עדכון כשיהיו בהם חדשות. עדכון, מרץ 2013: הסרטון הנ”ל של גוגל כבר אינו זמין ברשת. אפשר למצוא סרטוני הדרכה על RSS מבית גוגל בערוץ הזה ביוטיוב.
עוד הסבר טוב כולל מדריך הוא הסרטון הבא: RSS in Plain English
מה אני צריכה שיהיה לי כדי לקבל מידע ב-RSS?
חשבון בקורא RSS. קיימים כמה בשוק. אחד הפופלריים והנוחים לשימוש הוא זה של גוגל – google reader. לאחר הרשמה או התחברות, אפשר להירשם לערוצי RSS (שנקראים RSS feeds, פידים) של אתרים שונים.
שאלה נפוצה: האם אני יכולה להרישם ל-RSS עם חשבון הדואר האלקטרוני שלי?
לא. כדי להירשם לערוצי RSS צריך קורא RSS. במקרים מסויימים, אם האתר מאפשר זאת, ניתן להירשם לעדכונים במייל או לניוזלטר.
מה צריך להיות באתר כדי שאוכל לקבל מידע ב-RSS?
ערוץ RSS. לערוץ RSS יש כתובת, אותה צריך להזין בקורא שלכם כדי לעקוב אחרי חדשות מהאתר. לפעמים באתר יהיה קישור או כפתור להרשמה באמצעות RSS. בבלוגים ואתרים מבוססי וורדפרס מובנה ערוץ RSS לפוסטים של הבלוג. ערוץ ה-RSS של הבלוג הזה הוא: http://maayanalexander.com/feed .
ניתן לארגן ערוצי RSS שונים בתיקיות לפי נושאים. יש אפשרות לצפות בפיד רק בפריטים שעוד לא נצפו או בכל הפריטים של אתר מסויים או בתיקייה מסויימת בקורא שלכם. שימו לב שברירת המחדל של הרידר היא לסמן כנקרא כל פריט שעברתם עליו עם העכבר. יש אפשרות לשנות את זה בהגדרות.
יש אפשרות לחפש בכל הפריטים מהפידים שעליהם אתם מנויים. שזה כמו לחפש במקביל בכמה אתרים.
למה זה מתאים?
למעקב במקביל אחרי הרבה אתרים, בעיקר אם אלה אתרים שמתעדכנים מדי פעם, בתדירות לא אחידה, למשל בלוגים.
ה-RSS עלה לשימוש באזור אמצע העשור הראשון של המאה ה-21. כיום קיימים כלים נוספים למעקב שוטף אחרי מידע באינטרנט: הרשמה לעדכונים במייל, מעקב בפייסבוק, טוויטר או רשתות חברתיות אחרות. יכול להיות שאחד הכלים האלה יתאים לכם. אולם לא כל אתר / בלוג מעדכן בהם באופן שוטף. ערוץ ה-RSS מתעדכן אוטומטית עם פרסומים חדשים.
בגדול, המטרה היא להקל עליכם לצרוך יותר מידע שמועיל לכם בפחות משאבים של זמן ואנרגיה. שווה לנסות ולהכיר. הנה שבעה טיפים לקריאת חדשות בערוץ RSS.
איך ערוץ RSS יכול לשמש אותי כמנהלת אתר?
- שיתוף חדשות ומידע מהאתר בנוכחויות רשת אחרות. למשל: חדשות מהאתר בבלוג של קמפיין או של איש מקצוע מהארגון
- שיתוף מידע של שותפים בפרוייקט – על ידי העברת המידע שכל אחד מזין באתר שלו דרך ערוץ RSS
- עוד דרך לקהלי יעד פוטנציאליים לצרוך את המידע שאני מפרסמת
באופן אישי, אני משתמשת ב-reader של גוגל, ועוקבת בעיקר אחרי בלוגים שמתעדכנים בתדירות משתנה. ה-reader לא נכנס לשגרת צריכת המידע היומית שלי אלא מדי כמה ימים. אתרי חדשות ישראליים אני קוראת באתר ולא דרך קורא RSS כי אני יודעת שתמיד יש שם חדשות רלוונטיות, ויש כל כך הרבה שאין לי טעם לקבל את זה לרידר.
אשמח לשמוע וללמוד: האם אתם משתמשים בקורא RSS? איזה? אחרי אילו אתרים / בלוגים אתם עוקבים?
2 תגובות בנושא “RSS או רסס – מה זה ולמה זה טוב?”