מערכת ניהול תוכן, האוניברסיטה העברית

האוניברסיטה העברית בירושלים היתה המוסד האקדמי הראשון בארץ שהפעיל אתר אינטרנט. עם השנים, קמו באוניברסיטה אתרי אינטרנט רבים של יחידות אקדמיות ומנהליות, כנסים ופרויקטים, אנשי סגל ועוד (זאת בנוסף למערכות מידע ארגוניות ומערכות ניהול למידה). האתרים פותחו בכלים ותשתיות שונים, תוחזקו ועודכנו ברמת תכיפות משתנה, ועוצבו בסגנונות ואפנים שונים.

עם הזמן פעלו על שרתי האוניברסיטה כאלף אתרי אינטרנט. תחזוקתם של אתרים כה רבים הפכה יקרה ומורכבת בהיבטים של אבטחת מידע, עדכוני גרסאות, נגישות ועריכת תוכן. הרשות למחשוב ואגף השיווק והתקשורת באוניברסיטה ביקשו למצוא פתרון, תשתית שתוכל לתמוך בריבוי אתרים ולהקל על תחזוקתם והפעלתם.

פרויקט הטמעת המערכת אותו ניהלתי כלל אפיון צרכים והגדרת דרישות טכנולוגיות, איתור ספקים ותשתיות מתאימים, התאמה מקומית של מערכת ותרגומה לעברית, והדרכת משתמשים ועורכים חדשים לשימוש במערכת.

המערכת שנבחרה לשמש כתשתית לאתרי אינטרנט באוניברסיטה העברית היא OpenScholar, גרסת הפצה של דרופל שפותחה על-ידי אוניברסיטת הרווארד ומיועד לתמוך בכמויות גדולות של אתרי אינטרנט אקדמיים במבנה של Virtual Sites.

לצד הפיתוח הטכנולוגי שדרש התאמות לעברית: תרגום ויישור מימין לשמאל ועיצוב תבניות בשפת המותג של האוניברסיטה העברית, הפרויקט כלל הטמעה של המערכת בתהליכי העבודה בארגון: הצגת המערכת ויכולותיה לבעלי עניין, פיתוח חומרי הדרכה ושיטות עבודה, ולמידת האפשרויות הרבות של עריכת הגדרות ואפשרויות באתרי המערכת.

לפרויקט גוייס צוות תמיכה והטמעה של שלושה עובדים, אותו ניהלתי. יחד העברנו קורס הדרכה להקמת אתרים במערכת במסגרת תכניות ההדרכה של אגף משאבי אנוש באוניברסיטה העברית.

כיום המערכת משמשת תשתית למאות אתרי אינטרנט באוניברסיטה העברית. השימוש במערכת צמצם משמעותית את עלויות ההקמה והתחזוקה של אתרי אינטרנט באוניברסיטה, הוזיל וקיצר את משך העבודה להעלאת אתר החדש, שיפר את השירות והתמיכה שהאוניברסיטה מציעה בנושא הקמת אתרים, ועזר לתת מענה לתקנות נגישות השירות של אתרי אינטרנט.

השימוש במערכת כזאת מאפשר להעלות גם אתרים בנושאים בהם עוסקות יחידות שונות באוניברסיטה, למשל מניעת הטרדה מינית. העלות הנמוכה של הקמת אתר במערכת והאפשרות לעריכה משותפת בקלות מפשטים את תהליכי העבודה הטכניים ומאפשרים להתמקד בתוכן ובהגשתו.

אתר המידע בנושא הקמת אתרי אינטרנט באוניברסיטה העברית מספק מידע על המערכת ואפשרויות השימוש בה, כולל דוגמאות והדרכה. אתר המידע פועל כמובן במערכת עצמה.

עבודת פיתוח הקוד נעשתה על-ידי חברת גיזרה, עיצוב התבנית לאתרי האוניברסיטה העברית נעשה על-ידי קרן צורף.

פרויקט תיעוד “הגיע זמן חינוך”

קרן טראמפ נוסדה בשנת 2011 במטרה לסייע למערכת החינוך בישראל לבלום את ההידרדרות במצוינות בלימודי המתמטיקה והמדעים בבתי הספר העל-יסודיים ולהניע בה שיפור משמעותי. בשנת 2016, ביצעה הקרן ניתוח והערכה מקיפים של פעילותה, אשר התבססו על נתונים וחקרי מקרה מהיבטים שונים של עשיית הקרן ושותפיה. במסגרת זאת הוזמנתי ע”י קרן טראמפ לחקור ולכתוב מסמך לתיעוד פעילות הזרוע הדיגיטלית של הקרן, “הגיע זמן חינוך.”

הפרויקט כלל מחקר של נתוני הפעילות המקוונת של המהלך, עריכת ראיונות עם צוות “הגיע זמן חינוך” ועם חברי הקהילה, ומחקר בנושא קהילות מקוונות ועבודה קהילתית. מסמך התיעוד נכתב בשיתוף עם אור שמש, מנהלת עמוד הפייסבוק ועורכת המגזין הדיגיטלי “הגיע זמן חינוך”.

לצד תיעוד של תכנון הפעילות והקמת המגזין, המסמך שהגשנו כולל גם המלצות להמשך הפעילות ופיתוחה.

המסמך הוגש להנהלת קרן טראמפ ולמועצה המייעצת הבינלאומית של הקרן, ושימש כבסיס לדיוני המועצה לסיכום חמש שנות פעילות קרן טראמפ בנובמבר 2016, יחד עם מסמכי תיעוד והערכה נוספים.

העבודה על עריכת המסמך, המחקר והתיעוד, העלו רעיונות והצעות לפעולה שייושמו על-ידי צוות המגזין, ושולבו בתכנית העבודה לעתיד.

למידע נוסף ולמסמך התיעוד באתר קרן טראמפ.

מרכז מידע, מרכז צדק לנשים

מרכז צדק לנשים הוא ארגון משפטי ציבורי שמטרתו להגן על זכותן של נשים לשוויון, לכבוד ולצדק בדין הדתי במדינת ישראל. במסגרת פרויקט להקמת מרכז מידע מקוון בנושאי זכויות נשים בדין הדתי בישראל, ריכזתי את הקמת אתר האינטרנט החדש, אתר ארגוני עם מרכז המידע בתוכו.

באתר מידע שמיועד לקהלים שונים: מידע מקצועי משפטי שמיועד לעורכי דין, ומידע מעשי וכללי לאנשים שאינם אנשי מקצוע, והיה צורך להכין תוכן בנושאים דומים ברמת פירוט והעמקה שונה, תוך דגשים שונים לפעולה.

התהליך כלל למידה של תכני הפעילות והידע המקצועי של הארגון יחד עם צוות הארגון, מחקר והיכרות עם מאגרי מידע משפטיים, אתרים של ארגונים חברתיים שכוללים מידע לקהילה ומידע מקצועי מחקרי, ואתרים של ארגוני זכויות נשים בנושאי דת ומדינה. בנוסף, ערכתי וכתבתי טקסטים בעברית לאתר והנחיתי כותבי תוכן באנגלית.

האתר פועל כיום ומשרת את הלקוחות השונים של המרכז, בעלי עניין בנושא זכויות נשים בדין הדתי, ואת צוות המרכז.

האתר פותח בדרופל על-ידי חברת Fatfish.

אתר שתיל ולוח המודעות

את ניהול אתר שתיל קיבלתי לידי בשנת 2008, כשהוא כבר אתר פעיל, לאחר שדרוג משמעותי שהוביל מנהל האתר הקודם, חנן כהן. האתר מתפקד גם כאתר הרשמי של שתיל, ארגון המספק שירותי תמיכה וייעוץ לקידום שינוי חברתי בישראל, וגם מכיל את לוח המודעות המוכר והפופולרי.

עם הזמן והשימוש באתר, עלו צרכים חדשים מהארגון וממשתמשי האתר, והיה צורך להגיב לתופעות או דרכי שימוש חדשות באינטרנט.

הפופולריות של לוח המודעות גדלה, הן כמות מפרסמי המודעות, והן כמות הגולשים באתר. היות והמשאבים לניהול האתר לא גדלו, היה צורך לייעל ולפשט תהליכי עבודה. לאחר מחקר ובדיקה הנהגנו בו כמה שינויים:

  • הכנת תשובות מראש לשאלות כדי לקצר את זמן הטיפול והמענה לפניות.
  • שינוי תהליך פרסום המודעות כדי לקצר ולפשט אותו.
  • הוספת אפשרות לפרסום תוכן של שתיל בין המודעות (שטח שלא שימש לפרסום מסחרי אלא לפעילות של הארגון).

במהלך עבודתי בשתיל, הובלתי שלושה סבבים של שדרוגים מורחבים באתר, כולל התייחסות ללוח המודעות, מבנה דף הבית ועריכת תוכן באתר. האתר בנוי בדרופל, הפיתוח נעשה על-ידי חברת לינווייט.

באופן שוטף, ניהלתי את האתר: פרסמתי תכנים והנחיתי עורכי תוכן נוספים באתר, ניהלתי צוות תמיכה קטן ללוח המודעות, זאת לצד עבודה כיועצת ומדריכה מטעם שתיל לאנשי דיגיטל ואחרים בארגונים חברתיים.