קשה להאמין שאנחנו נכנסים לשנת 2025 כששנת 2023 עדיין לא נסגרה ובכל זאת, גם השנה ערכתי רשימה של סיכומי שנה באתרי חדשות עצמאיים, בלוגים ופודקאסטים, ואני שמחה לשתף אותה כאן. מבחינתנו כצרכני תוכן מקוון, זאת הזדמנות לא רק לסיכומים, אלא גם להכיר תוכן ויוצרים חדשים, לרענן את מקורות המידע ורשימות הקריאה וההאזנה שלנו, ולתמוך בכתיבה וביצירת תוכן עצמאית ברשת – בקריאה, תגובות, שיתוף או תמיכה כספית.
תודה רבה להלל אדלר על ההמלצות ששיתף איתי, במיוחד בגזרת הפודקאסטים.
יש לכם המלצות לסיכומים נוספים? אנא שתפו בתגובה עם קישור.
קריאה נעימה ושנה אזרחית טובה!
מה ברשימה?
- טכנולוגיה, מדע וחברה
- חברה אזרחית ושינוי חברתי
- אקטואליה וחדשות
- תרבות, אמנות ושאר רוח
- רעיונות לשנה החדשה
טכנולוגיה, מדע וחברה
- במכון דוידסון סיכמו והסבירו את הזכיות בפרסי נובל לשנת 2024, ואת הקשר של חלקם למהפכת הבינה המלאכותית.
- ב"הידען" מסכמים את שנת 2024 בבריאות: תשעה מחקרים ופריצות דרך שהביאו תקווה חדשה.
- בגיקטיים ממליצים לפתוח את שנת 2025 עם סרטון של רכב ללא נהג דורס רובוט משלוחים. שזה גם משהו שקרה באמת, וגם, אולי, מטאפורה למשהו.
- ניר חסון ב"הארץ" מסכם שנה בתחום האקלים ונותן תחזית לעתיד: 2024 היתה רצופה אירועי אקלים קיצוניים. עליית הפופוליזם מבטיחה שהם ילכו ויתגברו. (לינק לכתבה מלאה).
- אפרת מעטוף מ"כלים קטנים גדולים" בנושא כלים דיגיטליים בעולם החינוך, טרם פרסמה את פוסט סיכום השנה שלה. אפשר למצוא באתר רשימה של סיכומי שנים קודמות וללמוד מהם לא מעט.
- סיכום השנה במחקרי האינטרנט של איגוד האינטרנט הישראלי עם כתבות בנושאים: נוסטלגיה וארכיונאות רדיקלית של המחשוב בישראל, ניהול האימה באמצעים דיגיטליים, שימוש באינטרנט ומוגנות דיגיטלית של הגיל השלישי בישראל, ועוד.
- סיכום השנה של Google Trends עם טרנדים בחיפוש (בגוגל) לפי נושאים ומדינות.
- בבלוג ארכיון האינטרנט סוקרים תכנים שזכויות היוצרים שלהם עברו לנחלת הכלל ב-1 בינואר 2025: מוזיקה (התווים של "שיר אשיר בגשם", לא הסרט), סרטים, ספרים (זה הזמן ל"חדר משלך" מאת וירג'יניה וולף וגם "הקץ לנשק" של ארנסט המינגווי) ומוזיקה מוקלטת.
- 22 כתבות מדע פופולרי שהקוראים של Popular Science הכי אהבו השנה.
- 2025 הוא מספר עם כמה מאפיינים ייחודיים כמו למשל שהוא מספר ריבועי, אפשר לבטא אותו כמכפלה של שני מספרים ריבועיים, ויש עוד. אפשר ללמוד על כמה מהם בסרטון הזה באינסטגרם, ולמצוא עוד מלא ברחבי הרשת. דרך אגב, השנה הקודמת שהיתה מספר ריבועי היא 1936. הבאה תהיה 2116.
חברה אזרחית ושינוי חברתי
- המאמרים הפופולריים ביותר השנה ב-SSIR, כתב העת של המכון לחדשנות חברתית בסטנפורד, ורשימת ספרים מומלצים בנושאי חדשנות חברתית.
- רשימת חגים, מועדים, ימי ציון רשמיים, וימי מודעות לשנת 2025 מבית Nonprofit Tech for Good, ורשימת עשרת המאמרים הפופולריים באתר בשנת 2024.
- בת' קנטר מציעה כמה פעילויות וריטואלים לסיכום שנה לאנשי מקצוע בארגונים חברתיים, ומשתפת מסיכום השנה והתכניות שלה ל-2025.
אקטואליה וחדשות
- ב"שיחה מקומית" התפרסמו שתי כתבות שהן סוג של סיכום שנה: גיל גרטל מנתח סקר מיומנויות בוגרים של ה-OECD שהתפרסם בדצמבר, אורלי נוי מסכמת שנה בחברה הישראלית ובסכסוך הישראלי-פלסטיני.
- ב"שומרים" מיקי לוי סוקר את מצב הדמוקרטיות בעולם בראשית 2025, עם נתונים ואינפוגרפיקות לעיונכם ושימושכם.
- ב"המקום הכי חם בגהינום" לא מצאתי סיכום שנה, אבל מחפשים עיתונאיות ועיתונאים להצטרף לצוות, כל הפרטים והגשת מועמדות כאן.
- סיכומי השנה של Vox: 14 תחזיות של צוות המגזין שהתגשמו ב-2024 ו-10 שלא, 25 תחזיות לשנת 2025, תשעה דברים טובים שקרו בשנת 2024, ו-12 העצות הכי טובות שקיבלנו ב-2024 שיכולות לשפר את החיים גם ב-2025.
- בפודקאסט Critics at Large מבית הניו יורקר, מסכמים את 2024 כשנת הפלופים: בפוליטיקה, קולנוע, ספורט, מוזיקה ועוד – האם כשלון הוא המאפיין המרכזי של שנת 2024?
- יחסים בינלאומיים: בפודקאסט One Decision של ראש ה-MI6 לשעבר ריצ'רד דירלאב, הוא מארח פאנל עם עמיתים מקצועיים (ראש ה-CIA לשעבר וראש ה-FBI לשעבר) לשיחה וחיזוי מגמות בתחום היחסים הבינלאומיים לשנת 2025. יש גם פרק, עם משתתפות ומשתתפים אחרים, שמנתח את החלטות מדיניות החוץ הטובות והגרועות ביותר בשנת 2024.
תרבות, אמנות ושאר רוח
- ב"פורטפוליו" מסכמים שנה בכמה כתבות, ביניהן: ענת אור מגל משוחחת עם מושון זר־אביב ועפרי כנעני על תקווה ועתידים אפשריים, יובל סער סוקר את השתקפות המאבק להחזרת החטופים בתערוכת "עדות מקומית", ועוד.
- חמשת הפוסטים הנקראים ביותר ב"אלכסון" בחודש האחרון מופיעים ברשימה בעמודת הצד באתר.
- עמית בר "ברושקה" מסכמת את השנה עם 10 המילים הכי מאוסות לשנת 2024, ותחזית למילים שיימאסו עלינו בשנת 2025.
- שלי גרוס סוקרת ומנתחת את מילות השנה שבחרו גופים כמו מילון אוקספורד, מילון קיימברידג', האקונומיסט ועוד.
- מילות השנה של מילון מרים וובסטר: קיטוביות, טוטאליות, ואי אפשר בלי demure.
- "אלה יווניה קוראת ספרים", איריס גנור, ערכה את רשימת הספרים הנבחרים שקראה בשנת 2024, 14 ספרים מתוך 54 שקראה השנה.
- "המגדלור", חנות ספרים עצמאית, מסכמות את השנה עם הספרים האהובים והנמכרים ביותר בחנות בשנה החולפת.
- בבלוג "הסיפור האמיתי והמזעזע של" אין סיכום שנה אבל יש פוסטים חדשים, והצהרת כוונות לחזור ולפרסם בבלוג שהיה נטוש הרבה זמן. שיהיה בהצלחה.
- סיכום השנה שאחרי 7.10 – סרטון שאלכס פרפורי העלתה לאינסטגרם ב-6.10, עם הביצוע של אסתר רדא לשיר "עוד ניפגש". שנה שעוד לא נגמרה, ולא תיגמר עד שכל החטופים יחזרו הביתה.
- ב"תחשוב טעים, יהיה טעים" שאול אסטרדמסקי מסכם את שנת 2024 עם סרטון שמורכב מצילום וידאו של שנייה אחת בכל יום, ומספר על דברים שהוא מתכנן או רוצה לעשות בשנת 2025 ברשימה שמשלבת אישי, ציבורי ומקצועי.
- כאן 88 מסכמת שנה במוזיקה הלועזית, וזה כל כך 2024.
- ב"סינמסקופ" יאיר רווה מסכם שנה עם סרטי השנה של סינמסקופ, והסרטים הכי קופתיים השנה בישראל.
- ב"עין הדג" יש כמה כתבות סיכומי שנה בסדרות ובסרטים, והסקר לבחירת סרט השנה 2024 עדיין בשלב המוקדמות – פתוח להצבעה עד 5.1 בבוקר, ואחריו יהיו סקרי המשך.
- גם ב"גיקונומי" סיכמו את שנת 2024 בקולנוע, ואירחו מבקרי קולנוע (כולם גברים, והפרק נמשך קצת יותר משעתיים.)
- הכתבות הנקראות ביותר בשנת 2024 ב”The Marginalian” של מריה פופובה: אלמנך של ציפורים, מילון של מילים לתאר צער, הרמן הסה על המפתח למציאת שלווה, טיק ניאט האן, לנארד כהן, המחסום היצירתי של קפקא, ועוד. יש גם רשימת הספרים המומלצים של שנת 2024 בתחומים שונים.
- הכתבות הנקראות ביותר השנה ב- Spoon and Tamago, בנושא תרבות ואמנות ביפן, ואוסף של כרטיסי ברכה לשנה החדשה, שהיא שנת הנחש, בעיצוב מגוון מעצבים יפניים.
- רשימות סיכומי שנה בנושאי עיצוב ואדריכלות במגזין dezeen, ביניהם: כסאות, בתי חופשה, תהליכי מיתוג מחדש, גורדי שחקים, גרמי מדרגות, עיצוב מוצר, חדשנות בחומרים, ועוד.
- באתר TED פרסמו כמה רשימות הרצאות לסיכום השנה, הנה הרצאות שיעזרו לכם להתמלא בתקווה לקראת שנת 2025.
רעיונות לשנה החדשה
- להאזין ל"דינוזאוריות רשת", הפודקאסט של כרמל וייסמן ושלי על ההיסטוריה של האינטרנט בישראל. בעונה השלישית, הפרקים הם בפורמט של "אתר אחד": כל פרק מוקדש לאתר מיתולוגי מהימים הראשונים של אינטרנט הישראלי. עד כה, עלו פרקים על: נטקינג, האייל הקורא, מומה, אבטיח, במה חדשה – ויש עוד בדרך. אפשר להאזין בספוטיפיי, או ביישומונים נוספים – יש קישורים באתר שלנו, ואפשר גם להירשם לעדכונים במייל על פרקים חדשים.
- לשנות הרגלים: שזה משהו שהרבה אנשים מתכננים לשנה חדשה, אז כדאי לקרוא או להאזין לד"ר ירדן לוינסקי כדי להבין איך הרגלים נוצרים, מתקבעים, ואיך אפשר לשנות אותם.
- להגיד תודה על משהו פעם ביום. לעקוב ברשתות חברתיות ולהצטרף ל #מעגלקית' של שיר סיגל, בתם של אביבה, שנחטפה לעזה ושוחררה מהשבי, וקית' סיגל שעדיין שבוי בעזה. פעם ביום היא משתפת בסטוריז שלה משהו עליו היא מוקירה תודה היום, בכל יום. ובכלל, לעקוב ברשתות חברתיות, להגיב, לשתף ולהשתתף ביוזמות ואירועים של משפחות החטופים. בתקווה שקית' וכל החטופים השבויים בעזה יחזרו הביתה במהרה ובטוב.
- במקום להכין רשימת החלטות לשנה החדשה, לשלוח לעצמם מכתב.
- ללמוד משהו חדש בקמפוס IL, פלטפורמת הלמידה הדיגיטלית הלאומית של ישראל.
- לעשות דאטה דיטוקס, או לפחות ללמוד יותר על המידע על אודותינו שמסתובב ברשת, ואיך שימוש בו ע"י גורמים שונים יכול להשפיע עלינו. המדריכים תורגמו לשפות שונות וביניהן עברית וערבית.
- לקרוא: אתגר קריאת 25 דקות ביום בשנת 2025 של גרטשן רובין יתחיל ב-5.1, אפשר להצטרף כאן.
- להקים ולהפעיל ספרייה של דברים לשיתוף בקהילה. אפשר להיעזר במדריך הזה מבית Shareable (באנגלית)
שנה אזרחית טובה ומיטיבה לכולנו
בתמונה הראשית: דימוי ויזואלי שנוצר באמצעות ChatGPT, עיבוד תמונה: מעין אלכסנדר.

אני בכלל תקועה עוד ב-2019 לפני הקורונה ארגגגג… וכיף שיש אותך! ללא ספק מצעד המצעדים!!!
כייף שיש אותך ותודה על ההתמדה עם מצעד המילים המבאסות. ניפגש בשנה הבאה, או קודם
מצעדים של כנראה משהו מהעבר שעדיין מצליח לעבוד טוב בהווה. אחלה סיכומים. תודה!
תודה, גלי. שתהיה שנה טובה