מדריך למאבק במאהל – תקשורת חברתית

השבוע פרסמנו בשתיל גרסה שלישית של המדריך למאבק במאהל. המדריך הינו “סל כלים” אשר אספנו וערכנו עבורכם/ן – פעילי/ות השטח, מארגנים/ות לשינוי חברתי, נציגי/ות ארגונים, מנהיגי/ות מאהלים וכל הרוצים/ות לקדם שינוי חברתי בדגש על הקמת מאהל מחאה. אנו מקווים שכל אחד ואחת יוכלו למצוא כאן בין הפרקים מידע רלוונטי, טיפים טובים, צעדים ראשונים לקראת עשייה ועוד נקודות למחשבה.

במדריך מידע וכלים בנושאים שונים, למשל: הקמת מאהל וניהולו, עבודה עם התקשורת, קבלת החלטות משותפות במאהל, זכותון למפגינ/ה, התמודדות עם הטרדות מיניות, פורמט הודעה לעיתונות, רשימות כתבים, טיפים לארגון הפגנה ועוד.

במדריך מופיע גם פרק שכתבתי בנושא תקשורת חברתית. חלק מהרעיונות והכלים רלוונטיים להתארגנויות לשינוי חברתי בכלל ולא רק למאהלים. אני מביאה את המדריך לתקשורת חברתית כאן. תודה רבה לשירה איתן על העריכה ועל הדרבון לכתוב.

המדריך המלא מופיע באתר שתיל.

תשתית תקשורת חברתית למאהל

להלן, מובאים כלים פרקטיים לניהול התקשורת בין המאהל לבין פעילים, קהילה, מקבלי החלטות, הנהגה ארצית וכד’. חשיבות הקמת תשתית טכנולוגית במאהל טמונה ביכולת לגייס תמיכה ומשאבים, להעביר את המסרים והדרישות של המאהל בצורה טובה יותר ובכך להשפיע באופן ממוקד יותר על השגת מטרות המחאה.

פתיחת תיבת דוא”ל

תיבת דוא”ל ייעודית למאהל תאפשר לכם לנהל תקשורת באימייל עם מתעניינים ובין הפעילים. תוכלו לפתוח תיבת דואר בחינם ב-gmail.com מומלץ לבחור שם משמעותי וקצר שלאנשים יהיה קל לזכור ושלכם יהיה קל גם לבטא בעל פה. למשל ohel_natanya@gmail.com

אם פתחתם תיבת דוא”ל ואתם נותנים את כתובתה לאנשים – חשוב להיכנס, לקרוא את מה שמקבלים ולענות לפונים. תוכלו לחלק את פרטי המשתמש לכמה חברי צוות ומתנדבים ולחלק את העומס ביניכם.

רשתות חברתיות

פייסבוק היא כיום הרשת החברתית הפופולארית ביותר בקרב גולשי אינטרנט בישראל, וכנראה בעולם. פייסבוק משמשת ככר שוק הומה לרישות, פרסום מידע והחלפת דעות במחאה הנוכחית. כדי להיות חלק מהשיחה, כדאי להקים נוכחות בפייסבוק.

מומלץ לפתוח דף – https://www.facebook.com/pages/create.php . צרו דף מסוג “קהילה או מטרה”.

  • פרטו מידע על המאהל: שם המאהל, מיקום, מידע על החברים / מטרות המאבק, פרטים ליצירת קשר (אנשי קשר, מספרי טלפון, כתובת דוא”ל).
  • קשרו את הדף לדפי מאהלים אחרים לפי איזור גאוגרפי או אוכלוסיות, כמו גם לדפי קהילות, עסקים וארגונים באזור המאהל שלכם.
  • הקפידו לעדכן את הדף ולפרסם עדכונים על הנעשה: עדכוני סטטוס (טקסט), תמונות, קישורים לכתבות ומאמרים שמתפרסמים בנושאים שמעסיקים אתכם.
  • הקפידו להגיב לפניות ותגובות בדף.
  • אפשר שכמה משתמשים ינהלו את הדף. תוכלו לנצל זאת כדי להפעיל מתנדבים. עם זאת, מפעילי הדף בפייסבוק צריכים להיות בקשר עם הנהגת המאהל, מעודכנים בתכניות ובפעילויות – כדי שיוכלו לכתוב בדף בשם המאהל.

פרסום אירועים בפייסבוק

כשאתם עורכים אירועים (ישיבות מליאה, מפגשי צוותים מקצועיים, הרצאות, פעילויות אחרות) – פתחו אירוע בפייסבוק ופרסמו בדף המאהל בפייסבוק. כך אנשים שתומכים בכם יכולים לסמן שהם באים, תוכלו לעדכן בקלות כשיש שינויים בתכניות, משתתפים יוכלו לשתף עם חברים שלהם ולהזמין אותם ביתר קלות. את הלינק לאירוע תוכלו לפרסם בדפים נוספים בפייסבוק, כמו גם לשלוח בדוא”ל לרשימת התפוצה שלכם.

ניהול רשימת תפוצה

עם כל הפופלריות של פייסבוק, דוא”ל הוא עדיין אמצעי תקשורת חשוב ושימושי. בל נשכח שיש אנשים שלא חברים בפייסבוק, כמו גם אנשים שמשתמשים במייל יותר מאשר בפייסבוק.

בנו רשימת תפוצה! הקפידו לאסוף פרטים של תומכים ומבקרים במאהל, תוך הסכמה שלהם לקבלת עדכונים מכם בעתיד. אפשר להדפיס טבלה ולבקש להירשם בכתב יד. זה דורש עדכון ידני באופן שוטף בחשבון הדוא”ל.

אם יש לכם מחשב נייד או טלפון נייד מתקדם במאהל – השתמשו בו כדי להזין פרטי קשר של תומכים.

אפשרות נוספת היא פתיחת קבוצת דיוור, למשל ב-google groups. בקשו מתומכים את הסכמתם וצרפו אותם לקבוצה. כל קבוצה בגוגל מקבלת כתובת דוא”ל. למשל: mygroup@groups.google.com . כל חבר בקבוצה (שמקבל הרשאות לכך) יכול לשלוח מייל לכתובת זו והמכתב יגיע לכל חברי הקבוצה. כמובן שאפשר להגדיר שרק מנהלי הקבוצה רשאים לשלוח מיילים חדשים, ושאר חברי הקבוצה יכולים רק לענות. הגיוון באפשרויות ההגדרות של הקבוצות, מאפשר שימוש לקבוצות תפוצה או עבודה שונות. למשל: רשימת דיוור לתומכים, קבוצה עבודה בנושא מסוים, ועוד.

אתר ובלוג

אמנם אפשר לפרסם (כמעט) הכל בפייסבוק, אבל דף בפייסבוק הוא לא תחליף לאתר אינטרנט. פייסבוק טובה בהצגת תכנים עכשוויים, אבל פחות בחיפוש חומר לפי נושאים, פחות מתאימה לטקסטים מורכבים וארוכים יותר מפסקה, העיצוב בה מוגבל ונוקשה, ובכלל – פייסבוק היא חברה פרטית, שיכולה לשנות את תנאי השימוש (והפרטיות) ללא התראה או לחסום אתכם משימוש אם הם חושדים במניעיכם. לכן, מומלץ מאוד להקים אתר אינטרנט למאהל שבו אפשר לפרסם דעות, תשתית לאתר קהילתי או אישי, בסיס לשמירה על קשר אחרי המאבק.

בלוג יכול להיות כלי פשוט ושימושי לעדכון מידע, בסיס לאתר קהילתי, מדורת שבט להתכנס סביבה – ולא בפייסבוק. דוגמאות: הבלוג קהילתי ביהוד-מונוסון שבו מדווחים אירועי המאבק בישוב: הזמנות לאירועים שיבואו ודיוחים על אירועים שהתקיימו, אתר המאהל הירושלמי בבלוג zedek.tk  – מספק מידע על המאהל: צוות המטה, ומהווה דוגמא לבנייה של בלוג שמאפשר פרסום של מאמרי דעה, תגובות, מידע על פעילות ועדכונים וכד’.

איך מקימים בלוג/ אתר קטן?

באתר wordpress.com אפשר לפתוח בחינם בלוג, אשר יכול לשמש אתר קטן וטוב. יש אפשרות להתאמת עיצוב, פרסום דפים קבועים, פרסום חדשות, חיבור לדף בפייסבוק, ועוד.

היכרות ראשונה עם wordpress.com

איך להתחיל עם wordpress.com

עוד פלטפורמה טובה להקמת אתרים קטנים בחינם היא google sites. זאת פלטפורמה פחות דינמית ומתאימה יותר לניהול ידע משותף.

מאת: Ma'ayan

עוסקת ומתעניינת בשימושי אינטרנט לשינוי חברתי: פיתוח קהילות, הנעה לפעולה, יצירה ותרבות ברשת. מעדיפה ירושלים על פני תל אביב, הייקו על פני הייטק, שוקולד מריר על פני שוקולד חלב, עשר דקות מול ורמיר אחד על פני שעה בתערוכה של אימפרסיוניסטים.

מה דעתך? אהבת את הפוסט? זה המקום לשתף, איתי ועם קוראי הבלוג:לבטל

Exit mobile version
%%footer%%