בשבוע שעבר קראתי את הידיעה הזאת, על התחזית שתוך שנים ספורות המחשב האישי יעלם. באופן אישי, זה נראה לי ככפירה ושנמוך, אבל כשקוראים את הניתוח על שימוש ביוטיוב, טוויטר ופייסבוק ואיך הם שינו את הרגלי הפעילות שלנו באינטרנט– קשה שלא לחשוב שאולי יש משהו בתחזית הזאת.
קצב הפיתוחים והחידושים הטכנולוגיים גדל מאוד בשנים האחרונות. יש גרפים די מוסכמים במחקר ובקרב אנשי מקצוע על אופן האימוץ של שימוש במוצר או כלי מסוים. זה מתחיל בקבוצה קטנה של חדשנים, אליהם מצטרפים המאמצים המוקדמים, אחר כך מצטרף הרוב – מוקדם ומאוחר ובסוף הנגררים, שכנראה מתחילים להשתמש בכלי בגלל שאין להם ברירה.
מאמצים מוקדמים, Early Adopters, הם הלקוחות הראשונים להשתמש במוצר או שירות (אחרי שהתנסו בו המפתחים אותו). פעמים רבות המשוב שהם נותנים לשירות עוזר לפתח ולשפר אותו. לפעמים הם מקבלים מצד נותני השירות יחס מועדף בתמיכה והדרכה לשימוש. לא תמיד שלב האימוץ המוקדם פתוח לכל הציבור, ואז עצם האפשרות לשימוש מוקדם במוצר מהווה יחס מועדף ומחמיא.
האם עמותות וארגונים לשינוי חברתי צריכים להיות מאמצים מוקדמים של טכנולוגיה?
ארגונים ופעילים לשינוי חברתי צריכים להיות בעלי חזון, אבל לא תמיד החזון הזה טכנולוגי. ככלל, כדאי מאוד להיות חדשניים במה שאתם עוסקים בו. אם הטכנולוגיה משרתת את זה – מה טוב. בפוסט הזה איימי סאמפל וורד משווה אימוץ מוקדם של טכנולוגיות ואימוץ מוקדם של שינוי חברתי – השוואה מעניינת.
אימוץ כלים חדשים תלוי מאוד גם בקהל היעד איתו אתם עובדים ועבורו אתם מפתחים שירותים. למשל, סביר להניח שארגונים שעוסקים בנושאי חינוך ועובדים עם צעירים ובני נוער יאמצו מוקדם יותר חידושי אינטרנט מאשר ארגונים שעובדים עם אוכלוסיית ותיקים, אבל זה בכלל לא ודאי כי דווקא ותיקים שיש להם (לפעמים) יותר זמן פנוי, יכולים להקדיש יותר זמן להתנסות ואימוץ כלים. יש זירות טכנולוגיות נוספות חוץ מהאינטרנט, וסביר להניח שחידושים בטכנולוגיות רפואה ובריאות יאומצו מהר יותר בקרב נותני שירות לאוכלוסיה מבוגרת.
מכיוון שאנו פועלים בעולם של משאבים מוגבלים, וכל הזמן יש חידושים חדשים – צריך לבחור במה להשתמש, ולבדוק מה יקדם וישרת את המטרות שלנו. הדבר נכון גם לחידושים שעולים כסף, וגם לשירותים חינמיים, כי הזמן שלנו תמיד יקר לעולם לא אינסופי.
חדשני אינטרנט לשינוי חברתי – הדוגמה של גוגל פלוס
לשמחתנו, חדשנים טכנולוגיים אוהבים לשתף בניסיון וברשמים שלהם לא רק את מספקי המוצר או השירות אלא גם את קהילת המשתמשים הפוטנציאליים. מפתחי גוגל פלוס, הרשת החברתית של גוגל, פתחו בהתחלה את השירות רק בהזמנה ולמשתמשים ספציפיים. אנשי טכנולוגיה למגזר השלישי שזכו להצטרף כמאמצים מוקדמים שיתפו בחוויות וברשמים שלהם.
- בת’ קנטר כתבה פוסט על הרשמים של מגוגל פלוס וניסתה לענות על השאלה (או לתת לקוראים כלים לענות בעצמם על השאלה): האם כדאי להצטרף או להמתין?
- הת’ר מנספילד מנחמת את מי שעוד לא הוזמן, ומספרת על המגבלות שהיו קיימות בשלב האימוץ המוקדם על פעילות ארגונית בגוגל פלוס. (חלק מזה כבר נפתר, כיום אפשר ליצור דפי ארגון ואפילו כבר יכולים לנהל אותם כמה עורכים).
- איימי סאמפל וורד כתבה על הרשמים הראשונים שלה משימוש בגוגל פלוס, בפוסט מפורט ומלווה בצילומי מסך: פרטיות, השוואה לימים הראשונים של פייסבוק, אישי מול מקצועי, ואפשרויות לעמותות.
שלוש הנשים האלה הן מאמצות מוקדמות של טכנולוגיות אינטרנט במגזר השלישי. כדאי לעקוב אחריהן, כי סביר להניח שהן ידווחו ויספרו על חידושים שהן מתנסות בהם גם בעתיד (וגם כי הן כותבות מעניין, ומקשרות לדברים מעניינים שהן קוראות ועושות). אמנם נרשמתי לגוגל פלוס, אבל די מהר הבנתי שכרגע הוא לא מועיל לי במיוחד. הרשמים שלהן עזרו לי להתרשם מהכלי ומהאפשרויות שלו.
הטיימליין החדש של פייסבוק
לפני כמה ימים פייסבוק פתחו את ציר הזמן החדש, ה-timeline, לכלל המשתמשים. אחד החידושים הבולטים במבנה החדש הוא תמונת השער שאפשר לשים בראש דף המשתמש. מדובר בתמונה רגילה, אבל בשטח גדול יחסית לשאר התכנים בפייסבוק. ברחבי הרשת התפרסמו פוסטים עם דוגמאות לשימושים יצירתיים בתמונת השער. דוגמאות ממשתמשים ישראלים יצירתיים תוכלו למצוא בפוסט הזה של עידו קינן. בפוסט הזה יש דוגמאות וגם הנחיות לעיצוב תמונה שתתאים בגודל לטיימליין החדש ולתמונת הפרופיל.
הארגון Ocen Concervancy הפיק גלריה של תמונות מותאמות לראש הטיימליין החדש, ומזמין תומכים לפרסם אחת מהן בפרופיל האישי. התמונות מציגות תכנים מעולם הפעילות של הארגון, הרבה ים ובעלי חיים ימיים, כששם הארגון והלוגו מופיעים על התמונה כמו גם כתובת אתר האינטרנט. שירות זה מאפשר לתומכים לפרסם בפייסבוק תמונה יפה שמשקפת את תחומי העניין והפעילות שלהם, וגם לתמוך בארגון.
אני משערת, שהם פרסמו את הגלריה בסמוך לפתיחת הטיימליין לכל משתמשי פייסבוק מכיוון שהיו מאמץ מוקדם של הטימליין החדש, יכלו להתנסות בו ולהתרשם מהאפשרויות שהוא מזמן.
איך אתם? מאמצים מוקדמים, שמרנים או נגררים?
אשמח להכיר עוד דוגמאות לחדשנות טכנולוגית, אינטרנט ובכלל, בארגונים לשינוי חברתי.