ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה: זיכרון והנצחה ברשת, ומיצוי זכויות של ניצולי שואה

כן, זה אבי.

עד לאחרונה לא ידע סול פינקלשטיין מה קרה לאביו אחרי שנפרדו דרכיהם במהלך מלחמת העולם השניה. כיום, בזכות פניית בנו למוזיאון השואה בוושינגטון, הוא יודע שאביו שרד את השואה וזכה לשוב ולהיות בן חורין. האב נפטר ממחלה, ארבעה ימים אחרי השחרור. עוד בזכות הפרויקט, ולראשונה מול המצלמות, הוא מקבל מבנו תמונה של אביו, אותו לא ראה כ-65 שנה.

הסרט הופק ע”י מוזיאון השואה בוושינגטון, וזכה בתחילת החודש בתחרות סרטי וידאו למגזר השלישי בקטגוריה של סיפור סיפורים (Best Video Storytelling).

ג’וזף, בנו של סול אומר: קוראים לנו הדור השני. זה כאילו שההורים שלנו הדור הראשון ולפני כן לא היה כלום. וזה לא נכון. היו חיים, היתה לנו משפחה. וחשוב לנו, בני הדור השני, להתחבר להוויה הזאת.

פרויקט הזיכרון העולמי, יחד עם ארגונים ואנשים פרטיים בכל העולם, משתמשים כיום באינטרנט להנצחה ותיעוד לא רק של שואת העם היהודי באירופה, אלא של החיים היהודים שהיו באירופה לפני המלחמה. הפרסום והשיתוף באינטרנט מאפשרים לשפוך אור על העבר ולקשור מחדש קשרי משפחה שאבדו.

לצפייה בסרטון באתר מוזיאון השואה בוושינגטון

האלבום של וולטר

יעל ברזילי היא אמנית, צלמת ובלוגרית. היא פרסמה בבלוג שלה כמה פוסטים על תמונות מהעבר שלפני המלחמה. בפוסט היא יכולה להציג את התמונה סרוקה, ולהוסיף טקסט שלפעמים גם יש בו לבטים: לא ברור מה אביה זוכר והאם זה מדויק, היא יכולה להוסיף השערות וטקסט משלה.

לפני כמה ימים יעל פרסמה בפייסבוק אלבום לוולטר הקטן. וולטר נולד בשנות ה-20 בגרמניה. באלבום תוכלו למצוא תמונות מילדותו: חופשה בים הצפוני, תמונה משפחתית “רשמית”, תמונות מבית הספר. וולטר נפטר בגטו פיאסקי בשנת 1942. הפער בין התמימות הילדותית והקלילות של פייסבוק ובין הסוף המר אך הלא מפורט – מוחץ את הלב.

כיוון שמדובר בפייסבוק, המעיינים באלבום יכולים לשוחח עם יעל ועם מבקרים אחרים, לספר איך הם מרגישים למקרא האלבום, לשאול שאלות, וגם לשתף ולהעביר הלאה.

בין העתים – רשת חברתית ללימוד והוראת השואה

בית הספר המרכזי להוראת השואה ב“יד ושם” הקים לאחרונה רשת החברתית, ראשונה מסוגה, ללימוד והוראת השואה- בין העתים. למדתי על הרשת ממאמרון שפרסמה לילך אורפלי, ראש מדור רשתות חברתיות ביד ושם, באתר “שלובים”.

הרשת מאפשרת למורים, תלמידים, קרובי משפחה בני הדור השני והשלישי, ולכל מי שמתעניין בנושא לבטא את עצמם ולשתף את חברי הרשת בסיפורים אישיים ובהתמודדות עם סוגיית השואה במסגרות לימוד וחינוך. היא מהווה פלטפורמה לשיתוף תמונות, קבצים, קישורים, מערכי שיעור וחומרי לימוד.

ברשת אפשר לפתוח קבוצות, למשל למסגרת הכנה לנסיעה של משלחות לפולין. הקבוצה יכולה לשמש לשיתוף בין התלמידים והמורים אך גם עם גורמים נוספים כגון הורים, להעשיר ולהעמיק את התהליך הלימודי.

חברים רבים ברשת משתמשים באפשרות לפרסם בלוג ובו לכתוב ולשתף בחוויות ותחושות. אפשר לקרוא בבלוגים גם ללא הרשמה למערכת (אם כי לא להגיב ולהצביע עבור פריטים שמצאו חן בעיניכם). כרגע חברים במערכת 532 משתמשים. אני צופה שהמספר יעלה משמעותית במהלך השבוע הקרוב.

פורטל זכויות ניצולי שואה באתר כל-זכות

כל-זכות הוא מאגר מידע על זכויות חברתיות שונות. האתר מיועד לסייע לתושבי ישראל למצות את זכויותיהם בכל התחומים. האתר הינו פרוייקט שיתופי ללא כוונת רווח, הנבנה ומתוחזק ע”י אוסף רחב של ארגונים ומומחים בתחום הזכויות בישראל.

באתר פורטל המוקדש לזכויות ניצולי שואה, שמרכז זכויות כלכליות, סיעודיות, אפשרויות סיוע ממדינות שונות וכן רשימת ארגוני תמיכה וסיוע, גורמי ממשל, חוקים ותקנות. צוות האתר מזמין ארגונים שמרכזים מידע על זכויות בנושאים שונים וכן פעילים שרוצים לסייע בהנגשת מידע, עריכת טקסט ועדכון חומרים להצטרף ולהשתתף בפיתוח האתר.

*

בספטמבר 2011 נסעתי עם הורי למסע שורשים בעיר מורבסקה טשבובה בצ’כיה, בה נולד סבי. גם אני מצאתי באפשרות לשלב טקסט ותמונה בפוסט בבלוג דרך לשתף רשמים וחוויות. האם אתם מכירים סיפורים מעניינים נוספים? פרויקטים של תיעוד והנצחה ברשת? אנא שתפו.

מאת: Ma'ayan

עוסקת ומתעניינת בשימושי אינטרנט לשינוי חברתי: פיתוח קהילות, הנעה לפעולה, יצירה ותרבות ברשת. מעדיפה ירושלים על פני תל אביב, הייקו על פני הייטק, שוקולד מריר על פני שוקולד חלב, עשר דקות מול ורמיר אחד על פני שעה בתערוכה של אימפרסיוניסטים.

2 תגובות בנושא “ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה: זיכרון והנצחה ברשת, ומיצוי זכויות של ניצולי שואה”

מה דעתך? אהבת את הפוסט? זה המקום לשתף, איתי ועם קוראי הבלוג:לבטל

Exit mobile version
%%footer%%