“מי שעובד במחלקת המדינה יודע שהוא עובד עבור נשים ולמען קידום והעצמה של נשים”, כך אמר לנו אלק רוס, היועץ המיוחד לנושאי חדשנות של מזכירת המדינה האמריקאית, הילרי קלינטון, בגאווה ובחיוך, בפתיחת טק קאמפ תל אביב. רוח דברים אלה שרתה על הסמינר כולו.
טק קאמפ הוא פרויקט של משרד החוץ האמריקאי, במסגרת יוזמת Civil Society 2.0. מדובר בסדרה של כנסים ב-22 ערים ברחבי העולם, במבנה של יומיים בהם נחשפות המשתתפות לכלים טכנולוגיים זמינים, פשוטים ושימושיים למגוון צרכים של התארגנות ופעילות קהילתית כגון: הפצת מסרונים בטלפונים סלולאריים, כלים למיפוי, עבודה משותפת מרחוק, ארגון פגישות, רשתות חברתיות ועוד. המשתתפות מעלות יחד שאלות ובעיות, ומתחילות לעבוד יחד על פתרונות ויוזמות לשיתופי פעולה.
הכנס בתל אביב נערך בשבוע שעבר, 30/4-1/5, ומיד לאחריו נערך כנס דומה ברמאללה. בכנס השתתפו כ-70 משתתפות, מארגונים שונים ותחומי פעילות של זכויות נשים, תעסוקה, חינוך, נשים בפריפריה, ועוד, וכן נשים שעוסקות ביעוץ, תמיכה והדרכה בתחומים אלו. את הכנס בתל אביב ארגנה עמותת תפוח שפועלת לצמצום הפערים החברתיים בישראל באמצעות כלים טכנולוגיים ופיתוח כישורי חיים. רשימת דוברים, סוגיות וכלים שהוצגו אפשר למצוא באתר הכנס. כאן אני רוצה לשתף כמה תובנות שעלו אצלי בעקבות הלמידה והמפגש:
שיתופי פעולה הם מרכיב קריטי בדרך לפתרון בעיות חברתיות.
בעבודה בקבוצות ראינו שקהילות שונות מתמודדות עם בעיות דומות ושממפגש ושיתופי פעולה עולים רעיונות חדשים, כולנו נחשפות ליותר מידע, ויש אפשרות לשתף בתשתיות וכלים שכבר פועלים. כלים ומיומנויות לשיתופי פעולה בין ארגונים ואנשים מתרבויות שונות, כך שכל אחת יוצאת נשכרת משיתוף הפעולה וגם יכולה לקדם את הערכים והמטרות שלה- קריטיים לא פחות מאשר להכיר את הטכנולוגיות הכי חדשות ואת השינויים האחרונים בממשק של פייסבוק.
טכנולוגיה לא פותרת בעיות.
טכנולוגיה לכשעצמה לא פותרת בעיות. דפנה ליפשיץ, מנכ”לית עמותת תפוח, ציינה שבמאה ה-21 טכנולוגיה לא מצמצמת פערים אלא יוצרת אותם. תפקידנו, כחברה אזרחית וכפעילים לשינוי חברתי לפעול כדי לצמצם פערים אלה. התאמת כלים שונים לצרכינו, היכולת לבנות הסכמות בקהילה לגבי אופן השימוש בכלי מסוים ושמירה על ביצוע ההסכמות לאורך זמן – הם אלה שיקדמו שימוש מועיל ויעיל בטכנולוגיות חדשות לשם שינוי חברתי.
צריך זירת חשיבה ושיתוף כדי להמשיך את מה שהתחלנו.
בסוף היום השני, בשיחות עם כמה משתתפות אחרות, כולנו הרגשנו עמוסות בידע, תובנות ואנרגיות חיוביות. אבל כולנו ידענו שביום המחרת נחזור לעבודה, לשוטף, לדחוף, למשימות שבליבת התוכן של הארגון שלנו. הרצון להמשיך לשמור על קשר, ולקדם חשיבה ופעולה משותפות קיים, אבל צריך מסגרת לכך. בינתיים ממשיכה השיחה בקבוצה שנפתחה בפייסבוק למשתתפות הכנס, וכן מתחילה להתגבש יוזמה למפגש, פנים אל פנים או מקוון, בעוד כחודש. אני מאוד מקווה שנצליח יחד למצוא דרך לשמור על המשכיות, בין אם בעבודה על פרויקטים ספציפיים שעלו או בשיתוף ידע ותובנות על שימושי אינטרנט לשינוי חברתי, ושנצליח להרחיב את המעגלי השיחה מעבר למשתתפות הכנס, לפעילים ונשים נוספות.
עוד על הכנס אפשר לקרוא כאן, ולצפות בסרטון הזה ביוטיוב. ביום חמישי שעבר שוחחתי על הכנס עם אילת נבון בתכניתה “הזוית השלישית” ברדיו כל השלום. אפשר להאזין כאן, החל מהדקה ה-12.
זה המקום להודות למחלקת המדינה ולשגרירות ארה”ב בישראל על היוזמה ועל הפקת האירוע, לעמותת תפוח, למנטורים ששיתפו מניסיונם והידע שלהם ולכל המשתתפות – שעם חלקן זה היה מפגש מחודש ועם חלקן היכרות חדשה, ושמחתי להיפגש, להכיר וללמוד.