לוח השנה, כל לוח שנה, מזמן ימי ציון קבועים שחוזרים על עצמם. ימים כאלה הם הזדמנות להעלות נושאים לסדר היום, לקדם שינוי חברתי, ליזום פעילויות קהילתיות או להשתתף בפעילויות שמארגנים אחרים. למשל:
- אירוע ציבורי כמו כנס, צעדה או עצרת
- קמפיין תקשורתי ו/או קמפיין גיוס משאבים
- דיון בכנסת או בוועדות הכנסת
- ראיון, כתבה או טור דעה בתקשורת
- פעילות מקוונת: פוסט בבלוג או פעילות ברשתות חברתיות
אירועים כאלה יכולים להיות חגים דתיים או לאומיים, ציון תאריכים היסטוריים, ימי ציון בינלאומיים (שנקבעו על ידי האו”ם) כמו גם ימי מועד של קהילות שונות (על יום פאי שמעתם?).
לפעמים תוכלו לחבר אותם לרעיונות ולעקרונות שלאורם את פועלים במשך כל השנה. דימויי האור והחושך של חג החנוכה, למשל, יכולים להתחבר למאבקים חברתיים שונים. יש גם ארגונים שקבעו ימי ציון חדשים בהקשר של ימי ציון כלליים, כמו יום העגונה שמצוין ביום תענית אסתר.
כדי להפיק פעילויות ולהתארגן צריך לדעת על הימים האלה מראש, כלומר להוסיף אותם ללוח השנה שלכם ולתכניות העבודה (ראו בהמשך הפוסט קישורים למדריכים להוספת לוחות אירועים ללוחות שנה). מומלץ פעם בשנה (רצוי בתחילת שנת עבודה או שנה קלנדרית) לסמן תאריכים שתרצו לפעול בהם, ולאורך השנה פעם בחודש לעבור על החודש חודשיים הבאים ולראות מה מחכה לכם שם ומה תוכלו לעשות עם זה.
הנה כמה מקורות שימושיים לרשימות ימי מועד וציון, לוחות שנה, ולוחות אירועים היסטוריים. שימו לב: בכל מקום שיש הפניה לויקיפדיה, תזכרו שאתם יכולים לא רק לראות מה יש שם אלא גם להצטרף לעריכה ולתרום מידע נוסף.
ימי מועד וימי ציון:
- מועדים בינלאומיים שהוכרזו על ידי האו”ם: באתר האו”ם ובויקיפדיה
- מועדים לאומיים של מדינת ישראל
- הטקסים הממלכתיים של מדינת ישראל
לוחות שנה:
- איך מוסיפים לוחות אירועים ליומן אאוטלוק Outlook
- איך מוסיפים לוחות אירועים ליומן גוגל Google Calendar
- תכנית עבודה תקשורתית שנתית (Editorial Calendar) מבית LightBox: כלי עבודה לשימושכם ובו ימי ציון ואירועים בינלאומיים לאורך השנה. הקובץ כולל תבנית לתכנית עבודה תקשורתית (ניוזלטר, מדיה חברתית, אתר ועוד). כמובן שלא חייבים להשתמש בכל, אבל זה בהחלט נותן השראה. יש לשמור עותק מקומי של הקובץ על מנת שתוכלו לערוך אותו ולהתאים לצרכיכם.
עדכון, דצמבר 2015: LightBox פרסמו תבנית חדשה לשנת 2016. - עדכון, ספטמבר 2019: לוח שנה לתכנון תוכן מבית “החכה”, עם מלא חגים, ימי ציון ואירועים. זמין לשמירה כ-PDF או לוח שנה בגוגל.
- לוח השנה של רוטר נט: תמיד מעודכן, אפשר לדפדף בו בקלות חודשים ושנים קדימה ואחורה. הלוח מציג חודשים לועזיים ומציין ימי ציון יהודיים: חגים, ראשי חודש, פרשות שבוע.
- לוחות שנה בויקיפדיה: לכל שנה יש ערך ובו מופיע לוח שנה וימי ציון מעניינים. למשל: הלוח של שנת 2014 והלוח של שנת 1984.
- מועדים לפורענות – היומן של סלון מזל: יומן חברתי ואקטיביסטי שמציג ימי ציון ואירועים שונים. היומן מודפס ונכרך במהדורות קטנות יחסית, כדאי לעקוב אחרי הדף בפייסבוק ולהתעדכן.
- לוח השנה הרב-תרבותי של “יד ביד”: יומן שנתי (מודפס וכרוך) בשפות עברית וערבית, ובו מצוינים חגים ואירועים יהודיים, מוסלמיים ונוצריים.
- לוחות שנה נוספים, רשימת לוחות שנה בויקיפדיה: לוחות שנה של דתות ומדינות שונות ולוחות שנה היסטוריים.
ימי ציון היסטוריים:
- איך למצוא אירועים שהתרחשו בתאריך מסוים: בויקיפדיה, לכל יום בשנה יש ערך בויקיפדיה, ובו אפשר לראות מה קרה בתאריך הזה בהיסטוריה. ראו למשל אילו אירועים התרחשו באחד במאי או בא’ בתשרי.
- לוח השנה הדמוקרטי של המכון הישראלי לדמוקרטיה: הלוח מרכז את האירועים המשמעותיים שתרמו לעיצובה של הדמוקרטיה הישראלית, ומשלב גם אירועים בעלי משמעות בינלאומית לדמוקרטיות בעולם. (עדכון, פברואר 2018).
- היום בהיסטוריה הנשית: לוח שנה של אירועים שקשורים בנשים, פמיניזם, והתנועה לזכויות האשה.
- היום ב(ערוץ ה)היסטוריה: סרטונים ומידע על אירועים שהתרחשו היום בהיסטוריה. ברירת המחדל היא היום הנוכחי בשנה, ובתחתית העמוד יש קישור לדפדוף בין תאריכים שונים.
מכירים מקורות מידע שימושיים נוספים? לוחות שנה מעניינים? אנא שתפו קישורים בתגובות.
בתמונה: Lunar Calendar 2010, by Carl @FellowCreative, Flickr.
2 תגובות בנושא “חגים, מועדים וימי ציון: איך למצוא אותם ולתכנן פעילות מראש”