טלפון נייד לילדים: הצעה להסכם בין הורים לילדים

אחד האתגרים הגדולים של תקופה עם התפתחות טכנולוגית כל כך מואצת כמו שאנו חיים בה, היא שילדים לפעמים הרבה יותר מיומנים במכשירים או כלים מסויימים מאשר ההורים, ושהורים צריכים להתמודד עם בקשות ולקבל החלטות לגבי שימוש הילדים בטכנולוגיות שלא היו זמינות כשהם היו ילדים. 

מחקרים על השפעת טכנולוגיות דיגיטליות מתפרסמים כל הזמן, אבל כנראה שעוד לא נאסף מספיק מידע, וגם הטכנולוגיות בהתפתחות ושינוי מתמיד. יכול להיום שגם לכם יש לפעמים הרגשה שאתם חלק מניסוי טכנולוגי חברתי גדול?

בשבוע שעבר, נטע גורביץ’ פרסמה בפייסבוק את ההסכם עליו חתמה עם בנה בן ה-11 עם רכישת מכשיר טלפון פרטי עבורו. ההסכם מתייחס לשימוש בטלפון עצמו וכן להתנהלות באמצעותו ברשתות חברתיות ובכלל באינטרנט. הפוסט זכה להרבה שיתופים, לייקים ותגובות (שמתם לב שפייסבוק לא מציגה את מספר התגובות על פוסט בזמן האחרון?), ופתח שיחה מעניינת בנושאי הורים, ילדים וטכנולוגיה.

תוספת ועדכון, 24/5/2015: הפוסט שגורביץ’ פרסמה הוא גרסה מתורגמת וערוכה של פוסט שהתפרסם לפני כשנתיים וחצי ע”י ג’אנל ברלי הופמן בהאפינגטון פוסט. תודה לורד שביט על ההפנייה, ולורד טורכטרמן על הצפת הקישור המקורי (ופתיחת דיון בנושא).

בהסכמתה של נטע, אני מפרסמת כאן את נוסח הפוסט ואת ההסכם, כדי שיהיה נגיש יותר בעתיד לחיפוש במנועי חיפוש גם להורים שאינם מכירים אותה אישית. כמובן שיכול להיות שההסכם הזה לא בדיוק מתאים לכם, ואפשר לערוך התאמות ושינויים. יכול להיות גם שהוא לא רלוונטי לכם כעת, אבל יכול לתת השראה בעתיד. אם אתם עובדים עם ילדים ובני נוער, למשל כמורות ומורים או מטפלים – יכול להיות גם שההסכם הזה יהיה שימושי עבורכם.

תוספת ועדכון, פברואר 2016: איגוד האינטרנט הישראלי ערך הצעה משלו להסכם משפחתי, הסכם בו גם ההורים מתחייבים לפעולות מסויימות מצידם. ההסכם מתפרסם במסגרת “שבוע האינטרנט הבטוח”. עוד על שימוש בטוח באינטרנט באתר הייעודי שהשיק האיגוד, ניתוח ההסכם של הופמן ונקודות השוואה להסכם שמציע האיגוד בכתבה הזאת ב-YNET.

טלפון סלולרי מובייל לילדים: הסכם

אייל, בן אחת-עשרה, היה אתמול לילד האחרון בשכבת ה’ בבית ספרו שקיבל טלפון. הבוקר, במעמד שני הצדדים, חתמנו על מסמך הכוונות המצ”ב:

כללים לשימוש בטלפון

1. הטלפון הזה שייך לנו. אנחנו קנינו אותו, אנחנו משלמים עליו. הוא נמצא אצלך אך ורק בהשאלה.
2. תמיד תשתף אותנו בסיסמה שלך.
3. לעולם אל תגיד, תכתוב או תשלח בטלפון דברים שלא היית אומר פנים אל פנים. תפעיל צנזורה עצמית.
4. לעולם אל תגיד, תכתוב או תשלח בטלפון דברים שאתה לא רוצה שאנשים אחרים יצטטו או יידעו. קח בחשבון שכול אינפורמציה שאתה מעביר בטלפון ניתנת לשכפול אינסופי.
5. לעולם אל תשתמש בטכנולוגיה הזאת על מנת לפגוע, להעליב, לשקר או להטעות אנשים אחרים. לעולם אל תשתתף בשיחות רבות משתתפים שבהן מתרחש אחד מהדברים האלה.
6. ברשתות חברתיות מותר לך לאשר רק אנשים שאתה מכיר באופן אישי.
7. לעולם אל תמסור לאף אחד ברשת את השם המלא, את מספר הטלפון או את הכתובת שלך.
8. הטלפון לא ישן איתך בחדר. אתה תיפרד ממנו מדי ערב בשעה 20:30 והוא יישאר בטעינה בסלון. הדבר היחידי שישן איתך בחדר הוא נעם. הטכנולוגיה של נעם מאפשרת לשחק איתו ללא חשש מקרינה.
9. הטלפון לא משתתף בארוחות, בנסיעות באוטו, בבילויים משותפים, בסיטואציות חברתיות. הוא לא מוזמן.
10. תמיד תניח את הטלפון בצד כשאתה מדבר עם אדם אחר. אתה ילד תרבותי ומנומס. אל תיתן לטלפון לשנות את זה.
11. אתה לא חייב לענות מייד. לא בוואטסאפ, לא בפייסבוק ורוב הזמן גם לא בטלפון. אתה ילד בן אחת-עשרה. לא מנהל חדר מיון.
12. בשעות בית הספר המכשיר נשאר בתיק למעט כדי להתקשר אלינו.
13. הטלפון שלך ממכר. זה הוכח מדעית. אתה תצטרך להפעיל את כוח הרצון כדי לא להתמכר אליו. תזכור תמיד: 98% מהצורך שלך להיות עם הטלפון נובע מהפחד לפספס דברים, אבל ב-98% מהזמן לא קורה בו שום דבר מעניין או חשוב. עד אתמול לא היה לך טלפון. נכון היה כיף? נכון שלא פספסת כלום?
14. תתרגל להשאיר מדי פעם את הטלפון בבית.
15. אל תצלם הכול כל הזמן: החוויות שאתה עובר נשמרות בזיכרון שלך לעד. בזיכרון של הטלפון הן יישארו רק עד שהוא ייאבד.
16. מוטלת עליך האחריות להשתמש בטכנולוגיה שאתה מחזיק ביד כדי לפתח ולהרחיב את עצמך. כשאתה משחק קנדי קראש או טמפל ראן אתה לא מפתח או מרחיב את עצמך. אתה מבין למה אנחנו מתכוונים.
17. תמיד, אבל תמיד, תענה כשאבא או אני מתקשרים אליך. תמיד.
18. לעולם תסמוך על שיקול הדעת שלך יותר מאשר על המכונה. גם אם כתוב בגוגל, גם אם ווייז אמר, גם אם אמרו בפייסבוק – שום טכנולוגיה לא מתקדמת יותר מהמוח שלך ושום טלפון לא חכם יותר מהלב שלך. וזה יהיה נכון תמיד.

ההסכם המקורי כפי שפורסם בדצמבר 2012 (באנגלית).

הפוסט של נטע גורביץ’ בפייסבוק:

בתמונה: הסכם שימוש בטלפון, נטע גורביץ’, פייסבוק.

מאת: Ma'ayan

עוסקת ומתעניינת בשימושי אינטרנט לשינוי חברתי: פיתוח קהילות, הנעה לפעולה, יצירה ותרבות ברשת. מעדיפה ירושלים על פני תל אביב, הייקו על פני הייטק, שוקולד מריר על פני שוקולד חלב, עשר דקות מול ורמיר אחד על פני שעה בתערוכה של אימפרסיוניסטים.

3 תגובות בנושא “טלפון נייד לילדים: הצעה להסכם בין הורים לילדים”

מה דעתך? אהבת את הפוסט? זה המקום לשתף, איתי ועם קוראי הבלוג:לבטל

Exit mobile version
%%footer%%