מדי פעם הם צפים בפיד שלי בפייסבוק, ובטח גם אצלכם: משתמשי פייסבוק שמשתפים סטטוס ובו טקסט שהעתיקו והדביקו על אודות פרטיות השימוש וזכויות השימוש בתכנים שהם משתפים בפייסבוק. מדי פעם אני משיבה בתגובה את ההתייחסות הקצרה שאני יכולה לתת: ההצהרות האלה חסרות משמעות כי פייסבוק היא חברה מסחרית, ופרטיות השימוש נקבעת בהסכם השימוש שלנו מולה. רובנו לא קוראים את הפרטים ורק מסמנים הסכמה – אבל זה בעצם המסמך הקובע.
יפעת מור, דוקטורנטית במחלקה לתקשורת באוניברסיטה העברית בהתמחות באינטרנט ומדיה דיגיטלית, פרסמה היום תגובה יותר מעמיקה ומפורטת. בהסכמתה, אני משתפת את הדברים כאן. אתם מוזמנים לשתף ולהעביר הלאה, גם כדי לצמצם את ההצהרות האלה שסתם גוזלות תשומת לב וזמן מהרבה אנשים, וגם כדי להעלות מודעות לנושא פרטיות ושימוש ברשתות חברתיות.
אז ההצהרה הזו שאתם מפרסמים שלפייסבוק אסור לעשות שימוש במידע שלכם…
קראתם פעם את מדיניות הפרטיות ותנאי השימוש של פייסבוק? כנראה שלא. אף אחד לא קורא אותם. לפני כמה שנים שתי חוקרות מאוניברסיטת קרנגי מלון ערכו מחקר וגילו שלו הייתם רוצים לקרוא את כל הצהרות הפרטיות שאתם נתקלים בהן בשנה (ופשוט עושים accept) זה היה לוקח לכם 76 ימי עבודה. אם כולם בארה”ב היו קוראים את ההצהרות האלה השוק האמריקני היה מפסיד 781 מיליארד דולר בשנה. אף אחד לא קורא את הדברים האלה, אין סיבה שאנשים יתחילו בהצהרה שלכם.
איבדתם את הפרטיות שלכם מזמן. סביר להניח שפייסבוק יודעת לזהות את הפנים שלכם בתמונה, שהמקלדת שלכם בטלפון זוכרת את הסיסמאות שלכם ואולי אפילו את מספר כרטיס האשראי ותעודת הזהות. מערכות הפרסום הדומיננטיות בשוק מזהות את הפרופיל שלכם במילי-שנייה כשאתם נכנסים לאתר אינטרנט ודואגות להציג לכם את הפרסומת הרלוונטית ביותר עבורכם. גוגל זוכרת כל חיפוש שאי פעם עשיתם ויודעת לזהות ולחבר בין הפעילות שלכם גם ממכשירים שונים.
רגע, אל תתאבדו עדיין, ידיעה שהגיעה זה עתה: אתם לא מרכז העולם. אתם גם לא ממש מעניינים את ענקיות הטכנולוגיה, הסודות הקטנים והחמודים שלכם, התמונות המביכות שלכם – לא מעניינות. מה מעניין? שני דברים: הכסף שלכם ודפוסי ההתנהגות שלכם, מהם אפשר ללמוד על דפוסי התנהגות דומים אצל צרכנים דומים ולנסות לייעל את הטכניקות שנועדו למכור לכם דברים ו/או רעיונות שאתם לא צריכים. הקלישאה נכונה, אם לא שילמתם על זה כסף, אתם המוצר. פייסבוק לא צריכים את התמונות המעאפנות שלכם ולא את הטקסטים האלמותיים שכתבתם. זה זבל מבחינתם, מעניין אותם יותר לראות מה דפוסי הצריכה הפאסיביים שלכם, לאיזה עמודים נכנסתם, על איזה סרטונים התעכבתם והשלמתם צפייה ומה ניתן ללמוד על ההעדפות הצרכניות שלכם מתוך זה.
שלא תבינו לא נכון, הפרטיות שלכם חשובה וזו אחריות שלכם ורק שלכם להגן עליה. הנה כמה מאפיינים של כל פיסת מידע דיגיטלית: היא ניתנת לתיעוד, שכפול, הפצה, אפשר להוציא אותה מהקונטקסט המקורי ולחבר אותה לקונטקסט אחר.
- תחשבו פעמיים לפני שאתם מפרסמים טקסט או תמונה וקחו אחריות על התוכן שלכם.
- תעשו את הבחירה שלכם מה אתם משתפים ומה אתם שומרים לעצמכם.
- תזכרו שברגע שהעליתם תמונה לפייסבוק כל אחד עם גישה לתמונה יכול לגנוב אותה, לערוך אותה, להשתמש בה. כרגע מי שעושים את זה הם לא פייסבוק אלא עמודים כמו “הצינור” שנחסם בגלל הפרת זכויות, “חכמת הפרפר” או הפרופיל של סניה ולדברג ודומיהם.
מוזמנים לשכפל, להעתיק, להוסיף, להפיץ, לתעד ולשדר לצורות חיים אינטלגנטיות ברחבי היקום.
___________________________________________
- הפוסט המקורי של יפעת בפייסבוק, בו תוכלו גם לקרוא תגובות ושיחה בנושא, ותוכלו לשתף בנוחות בפייסבוק.
- לפוסט בנושא הודעת פרטיות בפייסבוק באתר “לא רלוונטי”, עם המלצה שלא להעביר.
- ובכליו של האדון: אתר המידע של פייסבוק בנושאי פרטיות משתמשים, והסבר איך לבצע בדיקת פרטיות של החשבון שלכם – במרכז ההדרכה של פייסבוק.
בתמונה: Facebook Tips, Sarah Marshall, Flickr.
תגובה אחת בנושא “אז ההצהרה הזו שאתם מפרסמים שלפייסבוק אסור לעשות שימוש במידע שלכם…”