בסוף ינואר התפרסם, זו השנה השלישית, דו”ח מקיף שסוקר שימוש בטכנולוגיות וכלים דיגיטליים בארגוני מגזר שלישי ברחבי העולם. הדו”ח מנתח איך ארגונים משתמשים ברשת האינטרנט, דוא”ל, מובייל, כלי גיוס כספים מקוונים, מדיה חברתית, וכלים לניהול ואבטחת מידע. מטרת הדו”ח היא לחשוף מגמות עולמיות בשימוש בטכנולוגיה ומדיה בארגוני מגזר שלישי, לאפשר לארגונים להשוות את עצמם לארגונים דומים, ולתכנן את הפעילות הדיגיטלית שלהם בעתיד.
המחקר ממומן ע”י ה- Public Interest Registry, ארגון ללא כוונות רווח שמפעיל את שמות הדומיין .org, .ngo, .ong, ונערך ע”י Nonprofit Tech for Good.
הדו”ח מתבסס על סקר שנערך בקרב 5,352 משיבים מ-164 מדינות ב-6 יבשות. בסקר השתתפו 15 משיבים שציינו שהם מישראל, ולא השתתפו כלל פלסטינים. אמנם כחצי מהמשיבים (46.7%) הם מצפון אמריקה ועדיין, הדוח נותן תובנות על השימוש בכלי אונליין ומובייל של ארגונים ברחבי העולם לקידום מודעות כללית, תקשורת עם קהלי ליבה וגיוס מימון מתורמים.
את הדו”ח המלא כולל כל הממצאים, מתודולוגיה, ונתונים השוואתיים נוספים אפשר למצוא כאן. הדו”ח מתפרסם בשפות אנגלית, ספרדית, ערבית, פורטוגזית וצרפתית.
הנה כמה ממצאים עיקריים:
שימוש באינטרנט ודואר אלקטרוני:
- 92% מהמשיבים מפעילים אתר אינטרנט. מתוכם, 87% תואמים למובייל, עלייה של 9% לעומת שנת 2017.
- מערכת ניהול התוכן הפופולרית ביותר לאתרי אינטרנט היא וורדפרס שנמצאת בשימוש 44% מהמשיבים על הסקר. אחריה, בפער ניכר, 7% משתמשים בדרופל, ו-3% משתמשים בג’ומלה. אחרים לא ידעו באיזו מערכת ניהול תוכן האתר פועל, או שמשתמשים במערכות אחרות.
- 63% מהמשיבים משתמשים במערכות הפצת ניוזלטרים ותקשורת שיווקית. רק 8% ממשיכים לשלוח עדכוני דוא”ל ופניות לגיוס תרומות אל התורמים בשימוש דוא”ל אישי או ארגוני עם כיתוב נסתר (Bcc) של הנמענים.
אתרי אינטרנט ושירותי דואר אלקטרוני הם כלי התקשורת הדיגיטלית החזקים ביותר בהם עמותות משתמשות לשם עידוד פילנתרופיה ולהעלאת מודעות לפעילותן. ייתכן שזה בגלל שהם הכי ותיקים, אבל גם מראה שהם עדיין יעילים ושימושיים.
הסקר לא מתייחס לאפשרות של יותר מאשר אתר אחד בארגון, למשל: אתר רשמי, בלוג ארגוני שפועל בנפרד, ואתרים ייעודיים לתכניות מסוימות. אני מקווה שבשנה הבאה יהיה אפשר לבחון גם כמות אתרים שהארגונים מפעילים.
אם אתם עדיין שולחים מיילים לכמויות גדולות של נמענים מהמייל האישי או הארגוני ב- Bcc, זה הזמן להתקדם לכלים יותר מתקדמים לתקשורת שיווקית בדוא”ל.
גיוס כספים אונליין
- 72% מהמשיבים מקבלים תרומות אונליין, זהו גידול של 5% לעומת שנת 2017 .
- דואר אלקטרוני הוא ערוץ התקשורת המועדף לקשר עם תורמים, עם 63% מהמשיבים ששולחים עדכוני דוא”ל באופן סדיר. 18% משתמשים באפליקציות הודעות ו-15% שולחים הודעות טקסט לתומכים באופן קבוע.
- 33% מהמשיבים ציינו שהם משתמשים בכלים לקמפיינים עצמאיים אונליין (Peer to Peer Fundraising), קמפיינים של תומכים או עובדים בארגון שמגייסים תרומות ממכרים, בני משפחה וחברים.
אפשר למצוא מידע משלים או יותר מפורט על מגמות תרומה בדו”ח מגמות התרומה העולמי, אותו סקרתי כאן.
מדיה חברתית
- בעוד ש-95% מהמשיבים מסכימים שמדיה חברתית היא כלי אפקטיבי למיתוג ולהעלאת מודעות, רק 32% מהארגונים ברחבי העולם ניסחו אסטרטגיית מדיה חברתית.
- פייסבוק מובילה כפלטפורמת מדיה חברתית עם 93% מהמשיבים שמתפעלים דף פייסבוק, ואחריה טוויטר (77%), יוטיוב (57%) דף לינקדאין (56%) ואינסטגרם (50%).
- 25% מהארגונים מפרסמים מדי יום בדף שלהם בפייסבוק, ו-24% מצייצים 2-5 פעמים ביום. 68% מהארגונים מפרסמים בלינקדאין פחות מפעם בשבוע.
- 30% מהמשיבים פעילים בקבוצות פייסבוק לשם קשר עם פעילים, תומכים ותורמים.
- 71% מהארגונים המשיבים מסכימים שמדיה חברתית היא כלי אפקטיבי לגיוס תרומות אונליין. בדו”ח בנושא תרומות ברחבי העולם ציינו 25% מהתורמים שמדיה חברתית היא ערוץ התקשורת שהכי משפיע עליהם לתרום.
טכנולוגיית מובייל
- רק 15% מהארגונים בעולם שולחים הודעות טקסט לתורמים ולתומכים באופן שוטף.
- 18% מהארגונים משתמשים באפליקציות הודעות לתקשורת עם תורמים ותומכים. עם זאת, מבצעי הסקר צופים שהשימוש באפליקציות הודעות יגדל בשנים הקרובות.
- ווטסאפ היא אפליקציית ההודעות הכי פופולרית עם 64% שציינו שהם משתמשים בה, ואחריה המסנג’ר של פייסבוק עם 58% משתמשים.
בסקר לא נשאלו המשיבים על פיתוח אפליקציות ייעודיות על ידי הארגון, או על שימוש במובייל לתקשורת פנים ארגונית.
ניהול ואבטחת מידע
- 80% מהארגונים בעולם סומכים על ווינדוס של מיקרוסופט כמערכת הפעלה למחשבי שולחן ולפטופים, במכשרי סמארטפון וטאבלט אנדרויד של גוגל פופולרית (38%) יותר מאשר iOS של אפל (34%). עם זאת 18% מהמשיבים לא ידעו לציין באילו מערכות הפעלה הם משתמשים.
- 45% מהמשיבים משתמשים במערכות CRM לניהול קשר עם תורמים. מתוכם, 64% משתמשים ב-CRM מבוסס ענן.
- רק 41% מהמשיבים ציינו שהם משתמשים בטכנולוגיות הצפנה כדי להגן על נתונים ותקשורת.
נושא השימוש בכלי ניהול ואבטחת מידע נבחן השנה לראשונה בסקר. הת’ר מנספילד, מייסדת Nonprofit Tech for Good, מציינת שעמותות מפגרות אחרי המגזר הפרטי בתחום הזה ומפרסמי הדו”ח מקווים להשפיע עמותות לשכלל ולהצעיד קדימה את שיטות ניהול המידע ואבטחת המידע שלהן.
נתונים השוואתיים ברחבי העולם
לצד הממצאים הכלליים, יש בדו”ח גם ניתוח של שימושים באזורים שונים בעולם. קיימים הבדלים באזורים שונים בגישה לאינטרנט ובתשתיות, ומפרסמי הדו”ח מתייחסים לכך. עריכת הסקר מתבצעת עם שותפים מקומיים, כדי להגביר את הייצוג של ארגונים ברחבי העולם, במיוחד במדינות מתפתחות, ובמטרה להבטיח הבנה מאוזנת ומגוונת על שימושי טכנולוגיה במגזר השלישי ברחבי העולם.
הסקר התקיים אונליין בין החודשים אוגוסט – אוקטובר 2017. למעשה, המשיבים הם: קוראי אנגלית, ספרדית, ערבית, פורטוגזית וצרפתית (השפות בהן התפרסם הסקר), בעלי גישה לאינטרנט, המשתמשים בדוא”ל או מדיה חברתית.
בכל שנה יש יותר משיבים (בדו”ח של 2017 השתתפו 4,908 ארגונים), וכך הדו”ח יותר מדויק, והממצאים שלו יותר משמעותיים ומועילים. עם זאת, לא בטוח שכל המשיבים מייצגים ארגונים שונים. בהתאם לחוקי פרטיות בינלאומיים, המשיבים שומרים על אנונימיות מלאה. המשיבים גם לא נשאלים מה תפקידם בארגון, מה שיכול להשפיע על הידע שלהם לגבי כלים בשימוש בארגון בתחומים שונים והערכת אפקטיביות של כלים וטכנולוגיות שונים.
מידע השוואתי על כמויות מנויים ועוקבים בערוצי תקשורת שונים:
מתוך: Global NGO Tech Report 2018